СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

5 Дек

Почита се преп. Сава Освещени

Преп. Сава е роден в Кападокия през IV век. Още 18-годишен се поселил в манастир, където получил образование, обикнал монашеския живот и бил постриган за монах. Желаейки да служи на Бога в по-усамотено място, се отправил за Ерусалим да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници. Там постъпва в манастир, където прекарва 20 години.

Пожелал по-голямо усамотение, се поселил в една пещера и там прекарвал дни и нощи в молитва и труд. След много години живот в палестинската пустиня, Сава получава голямо наследство от след смъртта на своята майка и построява няколко манастира и болници, основава две страноприемници - една в Ерихон, а другата при пещерите, из които вече се оформила лаврата или големият манастир. В него се събрали много братя и ерусалимският патриарх поставил Сава за духовен ръководител на отшелническите обители. Умира на 94-годишна възраст в 533 г. Митологията представя св. Сава като брат на света Варвара (почитана ден преди него) и на свети Никола (почитан ден след него). Свети Сава в народните вярвания е по-добрият, той винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двамата подготвят празника на св. Никола, затова се казва: "Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава".

Преп. Нектарий е роден през 1420 г. в Битоля, Македония, от благочестиви родители българи и е наречен Никола. След смъртта на баща си заминава за Света гора Атонска, където приема монашеството и името Нектарий. Води благочестив живот, въпреки интригите на негови събратя, а когато остарява, търпеливо понася тежка болест. Умира на 5 декември 1500 г. След 5 години монасите разкриват гроба му и намират светите му мощи нетленни. Правят за тях ковчег, върху лицевата дъска на който изобразяват лика на преподобни Нектарий.Църковни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш