СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

Петима бургаски художника превземат и София

16:24 | 19 януари 2017 | Културен афиш
Тодор Жеков, Симеон Шивачев, Валентин Ганев, Мирослава Коларова и Стойко Даскалов Тодор Жеков, Симеон Шивачев, Валентин Ганев, Мирослава Коларова и Стойко Даскалов
След Париж бургазлиите Валентин Ганев, Мирослава Коларова, Тодор Жеков, Стойко Даскалов и Симеон Шивачев редят творбите си и в София.
След изключителното си представяне в галерията на Българския културен институт в Париж петима бургаски автори показват творбите си в София.

В изложбата, подредена във Франция по покана на Тамара и Валентин Ганеви, артистично семейство от Бургас, което от години живее и работи във Франция, петима художници – автори с утвърдена идентичност, представят живопис, фотография, литография и икони.

Снимка
Снимка:
 BulFoto

Изложбата на Валентин Ганев, Мирослава Коларова, Тодор Жеков, Стойко Даскалов и Симеон Шивачев, наречена „Следи – траектории”, е ярък акцент в биографията на художниците, както и в техните съзнания и души.

Петимата автори се познават отдавна. Следите – траекториите, които имат своята отправна точка през 1985 година в морския град Бургас, продължават да се развиват и да се пресичат през годините.

Заедно с още двама ентусиасти, художникът Валентин Ганев преди 30 години създаде художествени паралелки в Бургас, които до ден днешен продължават да подготвят бъдещи художници и любители на изкуството. Част от първия випуск днес отново е събран. Първите щрихи, оставени от авторите върху белите листи са се превърнали в човешки отношения, в срещи и приятелски обмен, във взаимно разбирателство, артистична и човешка подкрепа.

Преди 30 години отношенията и статуквото бяха различни, защото между петимата автори, представени днес, един беше учител, а останалите четирима – ученици. Сега това различие е отпаднало.

Снимка
Снимка: BulFoto

Но тази изложба е особена. Най-напред защото има учител, който в продължение на десетилетия след завършването им наблюдава внимателно и добронамерено своите ученици. Това отношение му позволява да има обективен поглед върху работата извършена с тях. Позволява му също да проследи техния път, лутанията и откритията им, да види как се ражда и утвърждава тяхната авторска идентичност, как те успешно я изграждат и защитават.

Изложбата е особена и поради това, че представената в нея селекция е разнообразна, но не е еклектична. Първо защото произведенията са резултат на една упорита и продължителна работа, която не се нуждае от думи, за да бъде защитена.

Снимка
Снимка: BulFoto

Макар колекцията да е визуално многолика, между творбите съществува здрава връзка. Те извличат силата си от прочутия бургаски артистичен дух, от града, който в продължение на десетилетия ражда артисти със силна индивидуалност и присъствие на националната и международната сцени, който продължава да подхранва творческия дух на следващите поколения.

Изложбата е «приключение», което започва преди 30 години в Бургас и поставя началната точка на следите, оставени върху представените произведения. Това «приключение» прераства в артистичен опит и самата изложба е неoспоримо доказателство за това.

Снимка

Откриването на „Следи – траектории” бе на 17 януари, в галерия „Средец”, на бул. „Александър Стамболийски” № 17.

Изложбата е реализирана със съдействието на Министерството на културата и с подкрепата на Life Hospital, Бургас. Тя ще може дe бъде видяна до 27 януари т.г.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини