СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

„Хвалебствена песен“ за членството на България в Евросъюза

09:04 | 17 януари 2017 | Културен афиш
Клара-Джуми Канг, цигулка (Корея) Клара-Джуми Канг, цигулка (Корея)
Софийска филхармония отбелязва 10-годишнината със специален концерт на 19 януари

На 19 януари, четвъртък, в Софийската филхармония ще се проведе специален концерт, посветен на десетгодишнината от присъединяването на България към Европейския съюз.

В концерта „Хвалебствена песен“ ще чуем световната звезда на цигулковото изкуство Клара-Джуми Канг, под диригентството на Маестро Урош Лайовиц, както и солистите Силвана Пръвчева, Нина Веселина и Милен Божков. В концерта ще звучи цигулката Страдивари на огнената цигуларка Клара-Джуми Канг в посветения на Сарасате Концерт № 2 на Хенрик Виенявски, прочут със своята мелодичност и виртуозност.

Клара-Джуми Канг започва да свири на 3 години, на 5 дебютира с оркестър, а 7-годишна е приета в „Джулиард Скуул“ с пълна стипендия и учи при Дороти Дилей. На 9 години записва солов рецитал с тройния концерт на Бетовен. Лауреат е на редица международни конкурси като „Чайковски“, „Тибор Варга“ и „Сендай“, конкурсите в Индианаполис, Хановер и Сеул. Клара-Джуми се представя като гостуващ артист на световно признати оркестри в Азия, САЩ и Европа с диригенти като Юрий Темирканов, Валери Гергиев. Шеметната ѝ кариера я нарежда сред 100-те най-влиятелни личности в Корея.

Снимка
                                                Маестро Урош Лайовиц

Акцент в концерта ще е симфония-кантата №2 „Хвалебствена песен” на Феликс Менделсон-Бартолди, която ще прозвучи под палката на големия диригент Урош Лайовиц, дирижирал над 90 оркестъра в над 1500 концерта по целия свят. В изпълнението ще вземат участие изявените певци Силвана Пръвчева, Нина Веселинова и Милен Божков. Композирана по подобие на Девета симфония от Бетовен, „Хвалебствена песен“ имитира нейната структура. Четвъртата част на симфонията ще бъде огласена и от Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, с диригент Славил Димитров.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини