СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

”Не/Познати” - непознати творби на познати автори

10:36 | 14 януари 2017 | Културен афиш
Адаптирана тактилна карта на картината ”Лодкар” от Радомир Мандов Адаптирана тактилна карта на картината ”Лодкар” от Радомир Мандов
Златният фонд на Колекцията на ОББ ще бъде показан за първи път в Двореца от 13 януари до 12 февруари 2017 г.
Обединена българска банка представя в столицата най-ценните експонати от своята колекция.

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ включва платна от Златния фонд на Колекцията на Банката и ще гостува в Националната галерия (Двореца на пл. „Княз Александър I“ 1) в продължение на един месец.

За първи път ще бъдат показани и ценни антикварни предмети от Колекцията на ОББ – уникални пишещи и сметачни машини, стенни часовници и още над 20 експоната. Специално допълнение към художествената експозиция в Националната галерия е адаптираната тактилна карта на картината „Лодкар“ от Радомир Мандов.

Чрез репликата на „Лодкар“, която е придружена от аудио описание на български и на английски език, ОББ иска да даде възможност и на хора с нарушено зрение да се докоснат до вълшебството на изобразителното
изкуство.

Снимка
Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство“ в ОББ и Слава Иванова, директор на Националната галерия

„За нас е изключително емоционален момент да видим картините изложени на това приказно място – кара ни да осъзнаем какво сме направили и какво наследство е тази колекция“
, коментира Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство“ в ОББ.

„Златният фонд на ОББ е не само художествено наследство – той представя процесите в българското изкуство през ХХ в. Наше задължение е тези картини да бъдат част от нашата културна политика, а не просто да изпълват залите ни“, добави Слава Иванова, директор на Националната галерия.

Снимка
Харалампи Илиев - "Жътва" Снимка: BulFoto

Изложбата в София е част от амбициозната програма на Банката експозицията „НЕ/ПОЗНАТИ“ да обиколи 13 български града – родни места на познати автори, и да покаже техни непознати творби на съгражданите им.

Пътешествието започна през септември 2016 г. в град Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Там живописните платна и графиките от Златния фонд на Колекцията бяха акцент в Нощта на галериите и музеите и бяха разгледани от над 7000 посетители за две седмици.

Снимка
Златю Бояджиев - "Морски скали" Снимка: BulFoto

Колекцията на ОББ наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Близо пет години служители на Банката, експерти в изкуствознанието и музейната работа и реставратори обединяват своите усилия, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на финансовата институция.

Изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ има и свой сайт, където творбите могат да бъдат разгледани: www.ubbcollection.bg.

Всички събития


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш

Всички новини