СЪБИТИЯКУЛТУРЕН АФИШ

27 Яну

Ден на шоколадовата торта

Тортите имат богата кулинарна история. Съвременният облик на тортите е претърпял бурно развитие през годините. Повече за празника и честванията разказват foodpanda. В Гърция, тортите (или "plakous") са били тежки и плоски, а хората са ги сервирали с ядки и мед. Римляните са правили торти, които по-скоро са наподобявали чийзкейк или сладкиши.

Основната им роля е била да ги поднасят, като жертви на боговете. В средновековна Англия, хората използвали думите "хляб" и "торта", като взаимнозаменяеми, за всичко направено от тесто.

Днес приготвянето на торти се е превърнало в цяло изкуство. Разбира се основното им предназначение си остава за честване на рождени дни и специални поводи. В някои европейски държави сладкарството се предава от поколение на поколение и е успешен бизнес.

Има малки бутикови сладкарски къщи, които произвеждат изключително богати на вкус шоколадови изделия от висококачествени продукти, чийто цени могат да достигнат колкото една средна заплата.

Най-емблематичната торта за България е бисквитената или така наречената селска торта. Сред останалите предпочитани са класическа шоколадова торта, парфета и плодови сладкиши.

В редица европейски столици днес по улиците ще се продават мини торти със знамената на държавите, красиво опаковани и много вкусни.Международни


Пон
Вт
Ср
Чет
Пет
Съб
Нед

Отиди на днес

Културен афиш